Havdrup kirkes Podcast

Med Bente Lybecker på opdagelse i Enneagrammet - Type 5: Iagttageren (Afsnit 6 ud af 11)

April 6, 2021

Type 5 tilhører gruppen af hoved-mennesker, som er reflekterende og har et stort behov for at forstå og for at tilegne sig viden. Åbne for nye facts og indtryk. Kan være forskere eller opfindere. De hader at tiltrække sig opmærksomhed.

5´erens grundsynd er havesyge og påholdenhed.

De oplever ofte en indre tomhed og har derfor en dyb længsel efter at blive fyldt. De er grådige efter mere: viden, stilhed, plads, tid.

5´eren styrke "videbegærlighed" er også deres grundproblem, fordi de aldrig føler, de får samlet viden nok. De er vilde med modeller og systemer, der kan forklare ting om mennesker og om verden. 

5´eren falder ofte i fælden "nærighed". Med sig selv, sin tid, sine følelser og med sin viden, fordi de er bange for at miste sig selv. Har samlermani.

De er indadvendte og uafhængige. Mange munke, nonner og nørder er 5´ere.

5´erens tilgang til sine følelser går gennem hovedet, og hun efterrationaliserer følelser, som er opstået i  samvær med andre.

Den umodne 5´er tror, hun kan gardere sig i livet ved at tilegne sig viden om alt. Hun undgår følelser og alt, der kan begrænse hendes frihed og skabe afhængighed.

Den gennemsnitlige 5´er er analytisk, distanceret og abstrakt.

Den modne 5´er er opfindsom, klog og handlekraftig og har en stille indre kraft. Er i stand til at give slip på sig selv.

For at vokse som menneske må 5´eren gå fra tilbagetrukket observation af verden til handling i verden. 

Bibelske eksempel på en 5´er: Jesu mor Maria. Hun gemmer hyrdernes ord i sit hjerte og grunder over dem. Jesu discipel Thomas. Han er tvivleren og stoler kun på det, han ser med egne øjne. Først da han rører ved Jesu sår, sker der noget med Thomas, og så ender han med at blive en moden 5´er og meget aktiv i den tidligste menighed.

Kirkehistoriske eksempler på en 5´er: Hildegard af Bingen. Hun bliver syg af sine visioner og bliver først rask, da hun deler sine visioner med andre. Dietrich Bonhoeffer, tysk teolog. Han  går fra at være intellektuel til at blive politisk oprører under Hitlers regime. 

Forslag til bøn og meditation, som en 5´er kan have glæde af at praktisere:

- at meditere udefra og ind, dvs. at have et ydre objekt at fokusere på som fx et kors eller et lys.

- enkle, strukturerede bønner som fx Jesusbønnen "Herre, forbarm dig over mig".

- bibelmeditation som lectio divina kan hjælpe 5´eren til at holde fokus i gudsmødet.

- ordløs bøn eller kontemplation

Podbean App

Play this podcast on Podbean App